您所在的位置:QQ首页 > 腾讯财经 > 正文

作品[29]:博山四季院住宅
http://finance.QQ.com  2005年11月29日21:00  腾讯财经  ()

参展说明

四季园坐落在中国山东省的博山。它是为中德合资企业的德国经理们规划的。

概念: 三栋一家一户的房子和一座公寓在一处四合院中排列。院落房屋的概念是受到了中国传统四合院的影响。使用当地的材料和建筑技术把这样的形式和原则运用于现代的建筑之中是一种积极的尝试。

Si-Ji-Residential-Park

The Si-Ji-Residential-Park is located in Boshan, in the Province of Shandong in China. It was planned and realized for German managers, who collaborated in a German-Chinese joint venture.

Concept: The three one-family houses and a household building are grouped around a square courtyard. The design for the courtyard building-type is influenced by a close study of traditional Chinese courtyard houses. It was an experiment to transform these forms and principles into modern architecture, by using local materials and building-skills.

The orientation of the buildings follows a passive energy-concept: To the south and to the garden the buildings are single-floored with a protecting roof protruding over the southern façade. The big openings to the south have a wooden shutter to protect the interior space individually from the strong sun. To the north and the semi-private courtyard all openings are rather small. The external walls are built with cavity wall insulation.

To the courtyard the buildings have double height, in order to create a appropriate common open space for all residents of the housing area. This part of the houses is organized on a split-level, with an open gallery to the living room. The L-shaped layout of the buildings creates a private, protected outdoor terrace to the south. The single-storey part of the units holds the private rooms, with sliding glazed doors to the terrace. For the interior we developed an economical build-in cupboard system, made of wood.

The semi-public inner courtyard is entered through a simple and solid pavilion in the enclosing wall. Around the square yard a path is paved with chiseled natural stones from the region. The central area of the space is filled with small river stones and a fountain.

From the stony yard, paths are leading between the buildings to the lush green of the common garden. The garden-design is an abstract variation of the principals derived from the traditional Chinese garden: Space-motion along carefully integrated garden-paths, pavilions with views to the surrounding villages and distant mountains, a pond for the seasonal rainwater and different types of vegetation creating a pleasing atmosphere.

The Si-Ji-Residential-Park is designed on the principals of the traditional housing model without copying formal aspects. It was conceptualized and built in consideration of all relevant technical and aesthetic aspects for contemporary architecture with the skills of the local craftsmen.

Client: Siemens AG in Cooperation with ZVEP, Boshan, P.R. China

Planning: March - October 1996

Construction: Nov. 1996 - Jan. 1998

·
·
·
·
·
·

张永和评论

这是一个德国建筑师组合在山东做的项目。他们以传统四合院为原型,但不复制其建筑形式,充分利用当地现有的建筑材料与工艺,建造当代中国住宅。反映了外国建筑师在中国实践的多元性。

【字体大小:  】【关闭

图说财经

定制QQ股市迷你门户】【订阅QQ财经通


亿万富豪是怎么花钱的


世界8大魅力女总裁


比尔盖茨的做人十理


震惊:亿元假钞被销毁

特别推荐




财经热线
电话:010-62671058
邮箱:finance#tencent.com
(请将“#”改为“@”)
网友意见留言板