您所在的位置:QQ首页 > 腾讯财经 > 正文

作品[18]:北京--门头新村A地块
http://finance.QQ.com  2005年11月29日20:01  腾讯财经  ()

参展说明

Weaving the Utopia

Qixin

This was an aborted project, located under the Fragrant Hills, the subject is Town House. In these days, these types of residential housing are outgrowing like mad at the suburbs of Beijing, it is often based on one to two types of house. Lined up or joined together sideways, one after another, again and again, it became the “having the sky and the land ” rolls of house.

Some translated the Town House to “villas in a roll. “Villa” ‘s meaning is no more than saying that every house has a yard in the front and the back. The “having the sky and the land” that the developer’s world proclaimed is saying that your house will have no neighbors above or below, not mentioning the left and right first. But think it again, this “sky” is no different than the sky when we looked out from an apartment building; the “land”, since the front and back yard are both quiet small, plus the low fence, it won’t be independent on the visual aspect, therefore nobody dear to play impetuously in the courtyard.

Land is not independent, neither the house, after the “rolls ” it is still the collective housing.

These are the rethink of the present architecture type in Town House.

Another trace in the design is Fragrant Hills, due to the existence of the mass of the mountain, you see the mountain, and the mountain sees you, it’s the most natural thing. Looking from the top down, green trees, fields input with the blue- grayish brick and gray tiled farmhouses; turning again toward the fields, even though it’s a little flat, the theme of the current village is tied-in with the old Beijing city. Now you will obviously notice that we are in China, Beijing. Beijing has it’s own spirit of the land, culture.

Old Beijing was fenced by walls when it was being built, then built the road, then fixing “the streets and the blocks”, which were fenced in by the roads. The zone for the streets and blocks is a little bit similar to the Town House that can be found everywhere, long in east- west, short in north- south. Difference is only in their layout: courtyard is neither in the front nor back, but in the middle. Then, the public spaces like the hutong can be public, and the private spaces like courtyard can be private; therefore, sky and land are all belonging to individual family. Think likewise, doesn’t Beijing seams to be very Town House? Being in the streets you are in the Town, once enter the courtyard’s gate; you are totally in the House. In the courtyard, do whatever you like, creating how many stories or showing how much personality, still won’t bother the public. Those trees that growing out of the courtyard is neither country fence around the city nor city around the country, but infiltrate through each other, supplement each other.

Walking on the streets and blocks you will feel this public space is divided very clear; very few openings on the walls, often are the back room’s high windows. This is related back to the traditional Chinese aesthetic, emphasize connotation, unlike the western culture, since the ancient Greece, ancient Rome, wanting to expose the most flamboyance thing on the outside. Unfortunately, the streets running in the west-east seams too long, is creating the difficulty on the north- south direction link.

After the causes from above, the result then will expose itself naturally.

We drew the main road on the site first, then according to the depth of the front and back houses’ site plan in lengthways drew the east-west direction hutong. Further more inserted a few north-south direction pedestrian paths in between the hutong, on the side companied with small green areas, squares for two- three families to share; there, broke the boring layout of the skinny long hutong, of which extended from one side to the end.

From the layout of the house, we picked out some houses in the two rolls of house and split them from two to three or four. In there “split house” (borrowing the name that Zhang Yonghe named his house at The Commune for a moment here), leave the rooms in the original single house that face south continue towards south, and move the rooms face the north to the south side and continue facing north, now originally the situation of the Bushes looking at the Clintons suddenly became the Bushes looking at the Bushes, and the back house that has been split out can be lived by little Bush on his own, or can be lived by the Bush family with four generations.

Since the houses on the two streets sometimes lay in two rolls and sometimes in three rolls, giving the elevation of the street sometimes solid and sometimes virtual, reflect the resident’s transformation and independency.

In order to enjoy the mountain view adequately, we presented out a horizon line above the second level, cocklofts on the roof terraces placed bits and pieces, if below is the Town, this will be the House again.

In the whole planning and designing process, we are endlessly digging the local culture’s characteristics. Exploring the life style that will fit for the Beijing people to live, and not limited to the already existed architecture in Beijing. Wishing for weaving out the modern utopia.

Site area: 13.36 Ha

Building area: 115 900 m2

Design: QiXin architects and engineers

Design team: QiXin, Julia Verspieren, Marc Ginestet, Wang Bin

·
·
·
·
·
·

张永和评论

北京点击查看北京及更多城市天气预报建筑师齐欣在北京郊区设计的一个联立住宅组团,以传统院落住宅为依据,对当代建筑进行了内向性、肌理性的定义。

【字体大小:  】【关闭

图说财经

定制QQ股市迷你门户】【订阅QQ财经通


亿万富豪是怎么花钱的


世界8大魅力女总裁


比尔盖茨的做人十理


震惊:亿元假钞被销毁

特别推荐




财经热线
电话:010-62671058
邮箱:finance#tencent.com
(请将“#”改为“@”)
网友意见留言板